zondag 31 maart 2013

Kuping Gajah, de voorbereiding.

De voorbereiding van ; Kuping Gajah.

Het zijn gefrituurde, knapperige Molukse koekjes in de vorm van een olifanten oor.
Kuping = Oor
Gajah = Olifant
Om dit te kunnen maken, heb ik te danken aan --> SmulWeb!

Opeens had ik een gigantische drang om 'Molukse Koekjes' te willen maken.
Druk op zoek gegaan naar het juiste recept wat ik makkelijk kon uitvoeren.
Even naar de winkel, om nog een paar ingredienten in te kopen.
Ik dacht dat doe ik wel even, ingrediënten bij elkaar en kneden maar !!
Begin heb ik geklopt met de mixer, tot dat het dik genoeg was om te gaan kneden.
Na een lange tijd kneden wou ik beginnen met uitrollen, 
maar dat lukte niet vanwege dat het gelijk weer in elkaar kromp. 
Ik had even advies gevraagd bij mijn schoonouders, 
toen kreeg ik te horen dat ik het lucht uit het deeg moet slaan. 
UHmm Okay..!? 
Ik heb mijn vriend er maar even bij gehaald, 
en die heeft letterlijk met het deeg lopen gooien in een pan. 
Dat was een leuke bezigheid met z'n tweeën. :)

Deze koekjes worden normaal gesproken voor kerst gemaakt of een ander speciale gelegenheid.
Of deze waren vroeger alleen bij oma thuis te vinden.
Ik had als reden dat we hier thuis goed gezelschap hadden, 
en dit een leuk bezigheid zal zijn.

Ik heb hier alvast de voorbereiding van het overheerlijke koekje.
En snel zal ik het resultaat natuurlijk op mijn Blog zetten.

Ik heb de hoeveelheden gehalveerd, omdat het mij erg veel leek.

Ingrediënten:
12 eieren
4 EL Cacaopoeder
300 GRAM Suiker
1500 GRAM Bloem
4 Zakjes vanille suiker
3 EL Kaneel
Olie om te frituren
 

Stap 1:
Voeg de volgende ingredienten bij elkaar in een kom;
- Eieren
- Suiker
- Vanillesuiker
En mix dit met de mixer, tot dat het een glad beslag is.

Stap 2:
Voeg dan de bloem erbij en kneed het goed door tot dat het een goede deeg word wat niet meer plakt.
Je kneed dit niet zo maar eventjes, en heb hier een hoop geduld en kracht voor nodig. :)
Hieronder word het deeg met volle kracht in de pan meerdere malen gegooid.
Dit om het lucht er goed uit het deeg te halen.
 

Stap 3:
Verdeel het stuk deeg in tweeen.
Voeg aan 1 deel de cacao en het kaneel toe.
En kneed nogmaals goed door tot dat het een geheel in het deeg is gemengd.
Belangrijk is dat het lucht er goed uit gekneden word.
Zodat je het goed kan uitrollen.

Stap 4:
Rol het lichte en donkere deeg geheel uit, van ongeveer 3 tot 4 mm dik.

Stap 5:
Maak het donkere of lichte deeg een beetje vochtig met je vingers of een kwastje.
En leg de twee delen op elkaar.
Rol nu het deeg heel strak op, en wikkel het in een folie.

Stap 5:
Wikkel het in een folie, en leg het een uur in de koelkast.
Je kunt het ook invriezen, en een paar dagen later eruit halen.
Zo schijnt het dat je dan beter dunne plakjes kunt snijden.
Zelf heb ik het in de vriezer gedaan, en zal het maandag 1 April eruit halen.
Dan heeft het 3 dagen erin gelegen en zal dan merken of het inderdaad zo is.

 Dit word dus vervolgd als ik het ga bakken/ frituren in olie.
Dus nog even wachten op het resultaat!! :)

donderdag 21 maart 2013

Soepje Ayam

Soepje Ayam

Vandaag even een lekker soepje gemaakt, 
omdat ik niet zo lekker ben. :(
Dit keer geen rijst en aardappel erbij gedaan, 
omdat ik dit keer ging voor een lichte soep.
Ik heb de Ingrediënten gepakt van de Soto-soep Ayam.
Alleen dan een beetje een variant van mijn schoonzus.
 
Ingredienten:
2 Kippenbouten
Water na eigen hoeveelheid
7 Maggi blokjes
6 Knoflook teentjes
6 Pimentkorrels
Duim grote Laos
2a3 Selamblaadjes
Spitskool
Soatomix
2 Uitjes > voor de gebakken ui.
(Tauge, maar dit had ik helaas niet in huis!)



woensdag 20 maart 2013

Bedenk een recept voor Mij!?


Wie O Wie !?
Kan mij helpen om een overheerlijke Indonesische recept te bedenken, 
wat ik deze week zou kunnen maken...
Natuurlijk zal ik hem posten, wat het resultaat is geworden.

Het Word één van deze twee;
- Gimbal Lembut of Babi Kecap
Again Made From : Roy's Recepten

--> Pisang Goreng komt eraan! :)

dinsdag 19 maart 2013

Ayam pangang met santen

Ayam pangang met santen
Sambal goreng buncis (boontjes)



Ik had twee grote kippenbouten liggen in de koelkast.
En ben op zoek gegaan hoe ik deze het lekkerst kan kruiden en bereiden.
Daarnaast leek het me lekker om van mijn snijboontjes, sambal goreng buncis te maken.
De boontjes zijn lekker gekruid uit de Javaanse keuken.
Deze twee gerechten heb ik gevonden bij Roy's Recepten.
Hij heeft een Facebook en eigen site met allerlei heerlijke Indonesisch, Molukse recepten.
Ik ben er super blij mee, want leer op deze manier toch Indonesisch koken!

Deze twee gerechten heb ik geserveerd met Noodles.
Dit keer niet stap voor stap uitgelegd wat ik gedaan heb.
Ik was zo enthousiast begonnen met koken, dat het me een beetje ontgaan was.
Wel heb ik weer samen met een vriendin heerlijk genoten van een zelf gemaakt Indonesische gerecht.

Ingrediënten: 
 250 gr. snij- boontjes
2 eetl. olie
1/8ste blok santen
1 flink stukje gula djawa en 3 eetlepels gehakte ui
3 gesnipperde teentjes knoflook
1 theel. sambal trassi
1 theel. laos
1 theel. zout
1 spriet sereh of 1tl gemengd
1 salamblaadje
2 flinke uien (grof snijden)

Bereiding:
Fruit de grof gesneden Ui en Knoflook en de kruiden; sambal, laos, suiker en zout in de olie tot dat de uien geel zijn. Daarna kunnen de boontjes erbij samen met de santen (cocosblokjes), de sereh en de salam blaadjes en voeg een klein beetje water bij.

Ingrediënten:
1 grote kip
6 eetl. olie
2 eetl. ketjap manis
2 lomboks
3 grote uien
1 flink stukje santen
1/2 theel. zout 
citroensap van 1 citroen

Bereiding:
Eerst heb ik de twee kippenbouten gegrild op een grilplaat.
De uien en de lomboks (rode peper) fijn gesneden en vermengd met zout.
Fruit dit in de olie en voeg de kip, santen (cocosblokje) en de kertjap toe.
Tenslotte volgt de citroensap.
Laat de kip zachtjes doorkoken.
Mocht het eventueel te dik worden, dan kunt u er een klein beetje water erbij doen.

maandag 18 maart 2013

Smoor Daging

Smoor Daging  (Smoor van rundvlees)


Vandaag heb ik mij gewaagd om voor het eerst smoor (stoofgerecht) te maken. 
Dit is een vaak voorkomend gerecht bij schoonmoeders. 
En elke keer weer zit ik lekker te smullen van het gestoofde vlees. 
Je kan dit op denk ik wel duizenden manieren klaar maken. 
En ieder heeft weer zijn eigen gewoonten om smoor voor te bereiden. 
Ik heb twee recepten gevonden, bij de De Happy Chief Cook en bij Tante Lenny
Met hulp van deze twee recepten heb ik mijn smoor gemaakt.
Dank aan de happy chief en tante lenny, ik heb weer iemand gelukkig kunnen maken.
De volgende keer zal ik de kante klare 'Semoor Djawa' klaar maken vanuit de toko.
Ben benieuwd welke nou lekkerder zal zijn!?

Naast de smoor heb ik broccoli en snijbonen gestoomd in een stoompan.
Zelf ben ik hier een voorstander van omdat je zo op deze manier de mineralen en vitamine behoud van de groente en daarnaast ook de kleur.

Doordat ik gember eigenlijk niet zo goed ken als ingrediënt ben ik mij er even in gaan verdiepen.
 Zo kwam ik er achter dat het zeker wel ergens goed voor is. 
En blijkt Gember heel goed te zijn voor de maag, milt en darmen en voor meer alledaagse kwalen.
Ik kwam er achter dat je met verse gember ook zelf thee kan maken. 
Veel van jullie zullen dit natuurlijk allang weten ; Nou ik niet!
 Ik ben gelijk verse Gember thee gaan maken ; 
heel simpel; beetje water koken, duim grote gember schillen en raspen, 
halve citroen uitknijpen en overige stukken erbij doen en lekker even door koken..
Als je een slok neemt en het brand een beetje in de mond, 
kun je het een beetje verdunnen met kokend water. ;)

TIP:
Rasp je gember in plaats van het fijn te hakken. 
De gember krijgt een andere structuur en de smaken trekken beter in je gerecht.


 Recepten:

500 Gram Rundvlees
1 Ui
2 Knoflookteentjes
2 Schijfjes Djahe ( Gember )
2a3 Stukjes Foelie (nootmuskaat)
1 El Olie
Mespunt zwarte peper
1 Kruidnagel
1 stukje Gula Djawa
1 Tl Citroen
4 El Ketjap 
1 Tl  gemalen kruidnagel

1.) Snijd het vlees in kleine stukjes, en stop het in een kom.
2.) Voeg zout en peper toe.
3.) Snijd de uitjes in kleine stukjes.
4.) Pers 3 teentjes knoflook.
5.) Voeg de ketjap toe, en citroen.
6.) Rasp de gember en voeg het erbij met de andere kruiden.
7.) Pak een braadpan en maak het heet met cocos olie 2 El.
8.) Doe als eerste de Gula Djawa in de pan en laat het smelten.
9.) Daarna heb ik het gemarineerde vlees erbij gedaan.
10.) En als laatste de Foelie toegevoegd.
11.) Voeg voldoende water toe, voor het sudderen.
11.) +- 3uur laten sudderen op laag vuur.

             
(als ik hierboven kijk, ziet het HIER er nog goed uit!)

Ik ging al snel proeven, en viel me op dat het nog nergens naar smaakten.
Dus had gelijk wat extra Gula Djawa en ketjap toegevoegd.
Nooit moeten doen, want het vlees is daardoor erg donker geworden!
Of het kan komen dat ik niet steeds voldoende water toegevoegd heb?!
Mijn vriend kwam met een slimme opmerking ; hoe langer het suddert, hoe meer smaak.
AHAaa..! Nou het heeft uiteindelijk 3uur gesudderd, en smaakten  eigenlijk best lekker.
Oefening baart kunst!

Misschien heeft een ervaren 'Smoor' maker een advies voor mij!? :)



vrijdag 15 maart 2013

Kua Dadar

Recept Kua Dadar

''Groen flensjes gevuld met Gula Djawa en Cocos''


Ik heb mijn eerste poging gedaan om Kua Dadar te maken. 
Dit recept heb ik op een site Indo-Recepten gevonden en stap voor stap klaar gemaakt.
Ik kwam met deze hoeveelheden op een veelte dunne beslag, 
waardoor ik de flensjes niet goed kon bakken.
Daarom heb ik er ongeveer 50 gram bloem extra erbij gedaan waardoor 
het beslag iets dikker werd.
Ook had ik misschien iets meer pandan pasta erbij kunnen doen, 
zodat de flensjes iets donkerder worden.
Voor de vulling had ik 50 gram gula djawa gebruikt 
en had ongeveer 200 gram cocos gebruikt omdat het anders erg waterig bleef.
Ik vond de smaak verder perfect en heb mijn zus er gelukkig mee kunnen maken.
Ik wil de volgende keer de vloeibare gula djawa gebruiken voor de vulling.

Misschien kunnen jullie je ervaring met mij erover delen?


Ingrediënten:

100 gram Bloem
100 gram Cocos
50 gram Gula Djawa
1 dl Water
4 dl Melk
2 Eieren
Halve tl Pandanpasta
Mespunt Zout
Boter



Meng het bloem en zout.
Voeg dan de eieren en de melk en mix het tot een glad beslag.


Voeg dan de Pandan pasta toe, en laat het ongeveer 30minuten rusten.


Tijdens het rusten van het beslag, begin je met de vulling.
Meng de gula djawa met 1dl in een pan.
Nadat de gula djawa geheel gesmolten is, voeg je de geraspte cocos toe.
Zelf heb ik iets meer cosos gebruikt dan voorgeschreven staat.
Hoe meer cocos, hoe luchter het word.



En dan kun je beginnen met bakken, liefst niet te dik en weer niet te dik!
Tja ; Dat is dus even uitvogelen.
Is het beslag iets te doen,voeg een beetje bloem bij.
Is het beslag iets te dik, voeg een beetje melk bij.






Eetsmakelijk / Selamat Mekan!

donderdag 14 maart 2013

Soto Ajam

Soto Ajam.

Ik ben eerst opzoek gegaan naar een 'Moluks' recept voor Soto soep.
Omdat ik natuurlijk voor mijn vriend later een lekkere Soto-soep wil maken, 
zodat hij zich lekker thuis voelt. :)
Okay; Ik geef toe, stiekem ook wel voor mijzelf omdat ik het gewoon lekker vind!
Zo kwam ik op een  Molukse site terecht, waar ik alle ingrediënten vandaan heb gehaald.
Mijn schoonzus heeft haar recept ook gegeven, met een duidelijke beschrijving.
Zij is half Javaans en zo doende is mijn Soto-Ajam geheel Moluks met een vleugje Javaans.
Ik had een vriendin als coach vanavond, die alles herhaaldelijk kon oplezen en daarnaast de tijd kon bijhouden. 
Aangezien ik nog een 'beginner' ben in de keuken, is dat zeker een aanrader!
Na eigen zeggen; vond ik dat het goed gelukt was en de smaak was prima.
Misschien mocht de smaak wel iets scherper maar dat zal zich uitwijzen,
 als een kenner de soto-ajam zal proeven.
Je kan natuurlijk tijdens het bereiden van het gerecht altijd zelf wat aanpassingen doen.


Ingredienten:

2 grote Kippenpoten
2 Personen Rijs
200 gram Mihoen
125 gram Tauge
1 kleine Spitskool
2 Aardappelen
3 Gekookte Eieren.
3 Uien
3 Teentjes Knoflook
7 Blokjes Maggi
Stukje verse Laos (Duimgrootte)
1 Tl Turmeric
2 El Zout
2 Tl Sereh gemalen
2 Eetlepels Koriander gemalen
8 korrels Piment korrels
2a3 Daon Salam blaadjes

(schuingedrukt is bovenop het molukse recept!)

Stap 1:

Voorbereiden gebakken uitjes voor op de 'Soto- Ajam'.
Uien in halve ringen snijden.
Bakken in Olie (maakt niet uit wat voor) tot een goud bruine kleur.

Stap 2:

1.5 Liter Water in een pan.
Stop gelijk ook de kruiden met de Kip in de pan. 
> 2 Daon Salam blaadjes, Sereh, zout en breng het geheel aan de kook.
Na 10 minuten kunnen de knoflook, de laos, koriander en de tumeric eraan toegevoegd worden.
Laat dit zeker een halfuur doorkoken.

Stap 3:

Snijd de aardappelen in gewenste stukken met- of zonder schil.
En breng deze aan de kook.

Stap 4:

Vergeet de rijst niet klaar te maken!
Zelf heb ik een rijstenkoker, ideaal hoeft het niet in de gaten te houden.
Door een TIP gebruik ik Pandan rijst omdat deze iets zachter is.
En inderdaad Super lekker!

Stap 5:

De Kip kan er na 40 minuten eruit worden gehaald, 
en snijd het vlees van het bot af in grove of kleine stukjes.
Daarna kan de kip weer terug in de pan en nog even door sudderen.

Stap 6:

Maak de Mihoen klaar.
Kook water in de waterkoker, en stop de Mihoen in een schaal.
Laat de Mihoen ongeveer 2a3 minuten trekken in kokend water.
Dan met koud water afkoelen zodat deze niet plakt.

Stap 7:

Snijd de Spitskool door tweeen, en snijd het in smalle reepjes.
Zelf heb ik het iets te breed gesneden, stoorde mij er niet aan bij het gerecht.

Stap 8:

Garneer je bord naar eigen keus.
Zet eerst rijst op een bord, daarbovenop mihoen, dan aardappel en spitskool eromheen en Tauge.
Schep daar bovenop de Kippenboillon met kip.
Stroot daar overheen de zelf gemaakte gebakken uitjes.





Eetsmakelijk / Selamat Makan

woensdag 13 maart 2013

Oriental Groothandel

 Shopping!

We dachten alleen naar de Toko Oriental Groothandel te gaan. 
Maar toen kwamen we er achter dat er een nieuwe Toko Aziatische groothandel erbij was gekomen. 
Deze shops zijn allemaal in dezelfde straat te vinden.

ADRES:
Oriental (groothandel)
De Flinesstraat 10,
1099CB Amsterdam (Duivendrecht)
tel. 020-6941016 


Deze nieuwe Aziatische groothandel was erg groot 
en daar was ook echt alles te vinden!
Wij zijn beiden groothandels door gelopen en hebben de prijzen een beetje vergeleken, daar zijn we natuurlijk dames voor!
Het komt uiteindelijk allemaal wel een beetje op het zelfde neer
Alleen de ene toko heeft soms een aanbieding wat wel weer 
voordelig uit kan komen.

We hadden daar ongeveer 3.5uur rond geslenterd,
 en wilden natuurlijk ook echt alles hebben.  
Ik heb mijn inkopen gedaan voor mijn ´Soto Ajam´ en ´Kue Dadar´ 
of te wel groene flensjes gevuld met Cocos. 
Ik wilde eigenlijk al gelijk alles inkopen voor allerlei recepten,
 je word er gewoon hebberig van als je daar rond loopt!
Gelukkig kon ik mijzelf beheersen en het laten wat ik echt nodig had
Okay; Ik heb ook wat gekocht voor de andere dagen,
 wat ik kan uitproberen.
 Zoals marinade voor verschillende soorten vlees en groenten.  
Dit word vervolgd of deze voor herhaling vatbaar zijn.

dinsdag 12 maart 2013

Soto Ajam

Coming Soon !

Soto Ajam


Al druk op zoek naar verschillende recepten om dit heerlijke gerecht te maken. Morgen naar de Oriental in Amsterdam om inkopen te doen,
 samen met mijn schoonzus. 
Kan niet wachten om daar lekker rond te lopen
 en op zoek te gaan naar de ingrediënten. 
Als jullie mij willen helpen om tot een heerlijk gerecht te komen,
 sta ik natuurlijk open voor Tips AndTools.. :) 

Kue Dadar

Coming Soon!

Gevulde groene flensjes met zoete kokos.

maandag 11 maart 2013

Waarom een Blog !?

Door dat ik gelukkig ben met een Molukse man, is een van de reden waarom mijn interesse ligt in de Indonesische keuken. Vaak aanwezig geweest, vooral bij verjaardagen maar daarnaast ook bij doopfeesten, belijdenissen, kraamfeesten en bruiloften waar 'de tafel' een groot rol in speelt. Je zult denken dat het eten zo eventjes klaar word gemaakt; nou niet dus! Dagen vooraf een "happening" word het eten al voorbereid, familie en- of vrienden komen elkaar helpen. Voor mij een totaal nieuwe belevenis hoeveel tijd erin gaat zitten met het voorbereiden en hoe groot het elke keer opnieuw word aangepakt. Als je het recept wilt weten word er meestal gezegd; Nou dan doe je even dat erbij en dat en dan zo. ; Aha... Duidelijk, het word niet zomaar even gegeven! Dat is dan ook wel weer begrijpelijk want ieder wilt toch zijn eigen specialiteit behouden. Daarom ben ik op internet flink aan het surfen naar allerlei gerechten wat mij leuk, maar vooral lekker lijkt om te maken. En zal het altijd toch stiekem een klein beetje eigen maken. Ik heb een hulplijn van mijn schoonzus die mij hierin steunt. Alle dank ook aan haar dat zij mij hierin wilt helpen.


zaterdag 9 maart 2013

Broodje Bapao



Na lang surfen op internet kwamen ik en mijn schoonzusje op het idee om Bapao broodjes te maken.
 Eerst een lange zoektocht naar 'GIST' 
dat hadden we namelijk niet in huis. 
En het is ook nog eens zondag, en alle winkels zijn dicht! 
 ja echt dat bestaat nog!? 
We hadden onze 'stoute' schoenen aan getrokken 
en zijn een restaurant in gedoken
 met een lieve glimlach op onze gezicht 
gevraagd naar 7gram gist. 
De chefkok hielp ons vriendelijk met verse 25gram gist .
Dank u wel meneer de chefkok! 
Nog even langs moeders voor een stoompan en we konden weer terug naar huis.
 Gelijk aan de slag; recept is deels van ; Mamasusanne

Deeg:

7gram gedroogde gist / of 25gram verse gist.
500gram bloem
250ml water
3el suiker
2tl zout

Stap1:

- Gist met een beetje water en 1.5el suiker 10min laten oplossen ( water pakken van die 250ml )
- Overig water, bloem, zout en suiker mengen.
- Gist toevoegen na het oplossen.
- Met de hand goed kneden tot glad deeg.
- 1 uur laten rijzen.


Stap 2:

Bereid ondertussen de vulling.


Vulling:

300gram magere rundvlees
3 el bastard suiker
3 fijn geperste knoflook
1 sjalot
Halve tl komijnzaad (djinten)
Halve tl ketoembar
Halve tl laos
1 el zoute ketjap
2 maggi blokjes
Zonnebloemolie


- Snijd het vlees in kleine stukjes.
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar.
- Gebruik een braadpan en verwarm de olie.
- Doe alles in de pan en laat het even sudderen +- 30min.
( tussendoor blijven roeren, als het droog word klein beetje water toevoegen.)

Stap 3:

- Deeg met de hand uitrollen.
- Je kunt het deeg in 26stuks verdelen voor mini Bapao's.
- Leg de bolletjes op een bakplaat met foli erover en laat nog een keer 15min rijzen




Stap 4:
- Maak een gaatje in het bolletje, en vul het met vulling.
- Knijp het deeg weer samen.
- Laat de Bapao 15min stomen in een stoompan.






Eet Smakelijk / Selamat makan.


XOXO Djassah&Irene